Liberale meninger

Liberalisme sett nedenfra og opp

Hva er kapitalisme?

leave a comment »


Begrepene kapitalisme og liberalisme blir ofte brukt om hverandre, og ettersom jeg har skrevet litt om liberalisme tidligere, tenkte jeg å kort forklare hva kapitalisme er i dag.

Kapitalisme

Kapitalisme kan brukes i bred eller smal forstand. I den vide, filosofiske betydningen er kapitalisme tilnærmet lik det samme som liberalisme: individets rettigheter og suverenitet står i sentrum. Den smalere definisjonen involverer utelukkende økonomiske aspekter, som at produksjonsmidler er privateid, at markedet er fritt for statlig innblanding, at profitt er et mål for bedrifter og så videre.

Som liberalist forholder jeg meg til kapitalisme i liberalistisk forstand, ikke til for eksempel korporativisme eller statlig kapitalisme. Kapitalisme er i bunn og grunn dette: et sosialt system hvor individer inngår frivillige kontrakter og handler med hverandre. Under kapitalismen kan arbeidstakere og arbeidsgivere inngå kontrakter om lønn, timeantall, arbeidsoppgaver og skadeforsikring. Hvem som helst kan starte sin egen bedrift uten at noen andre skal bestemme hvordan, hvor eller når (så lenge gründeren respekterer andres frihet, det vil si rett til å bestemme over egen kropp og eiendom).

Et kapitalistisk system er en naturlig følge av en liberalistisk rettsstat. Du kan handle med hvem du vil, du kan starte din egen butikk og du kan jobbe for hvem du vil (men kontrakter må overholdes, så lenge de ikke er grunnlovsstridige). Dette betyr ikke at en større bedrift kan true en mindre ut av markedet, eller at en butikk kan svindle sine kunder. Slike ting er fremdeles, og vil alltid være forbudt under liberalismen. Liker du ikke en arbeidsplass eller mener du får for lite lønn, ta en prat med sjefen eller slutt i forhold til den tiden kontrakten bestemmer.

I en kapitalistisk økonomi er markedet fritt, det vil si at det vil være et mer fleksibelt arbeidsmarked enn hva det er i dag på grunn av reguleringer og store krav til arbeidsgiver. Så da er det ikke så farlig om du mister eller slutter i jobben, ettersom det blir mye lettere å få ny jobb, eller å starte sin egen! Arbeidsgiver får større beveggrunn til å ansette folk ettersom han eller hun er avhengig av arbeidstakere, men ikke lenger behøver å tenke på arbeidsgiveravgift og andre krav fra staten som gjør at bedrifter i dag vegrer seg fra å ansette folk.

Derfor er påstanden fra marxister og sosialister om at kapitalisme og liberalisme er ren utnytting av «arbeiderklassen» feilaktig. Et friere samfunn skaper mer produksjon, innovasjon og velstand som gagner alle, og denne veksten i velstand er mulig fordi fredelige mennesker blir latt være i fred så de kan utvikle både seg selv og drømmene sine 🙂

Reklamer

Written by Vegard O.

2. september 2010 kl. 16:13

Publisert i Ideologi

Tagged with ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: