Liberale meninger

Liberalisme sett nedenfra og opp

Skatteøkning har aldri vært løsningen på velferdsproblemene

with 10 comments


I dagens nettutgave av VG kan vi lese at noen professorer ved UiB og deres kollegaer i Tyskland mener at staten må øke skattenivået med opptil 12% for å dekke velferdsbehovet til den kommende eldrebølgen. Dette vil skape en forverret situasjon i fremtiden.

Skatter kan være en midlertidig løsning på slike grunnleggende problemer, men skattlegging i seg selv vil ødelegge samfunnet mer. Det er flere grunner til dette:

 1. Økt skattlegging av produktive menneskers inntekt gir minket beveggrunn til å fortsette å skape.
 2. Skatt og offentlig byråkrati er papirflytting på vegne av andre og dermed mindre effektivt enn om man skulle ha fikset pensjonsforsikring selv.
 3. Økte skatter gir økte utgifter til offentlig sektor, noe som betyr at enda flere verdier går tapt i uproduktivt arbeid.

Høyere og flere skatter vil bare øke problemene, ikke komme til bukt med dem. En løsning på det stadig større velferdsproblemet er å gradvis gi folk mer kontroll over sine egne liv. På den måten kan mennesker velge fritt blant flere aktører i en eventuell pensjonsforsikringsbransje som er unndratt skadelig offentlig innblanding og regulering (noe som har bidratt til å skape de fryktede USA-tilstandene). Slike frivillige avtaler vil dermed være mer skreddersydde og personlige enn statlige pensjonskrav som sakte, men sikkert bidrar til å minke produksjonen av verdiene som betaler for trygdede og pensjonister.

Vi kan styre våre egne liv best, fordi vi har mer peiling på våre egne behov enn «eksperter» og staten. 🙂

Reklamer

Written by Vegard O.

8. september 2010 kl. 10:02

10 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. de burde kanskje ha senket lønningene til politikerene, da hadde det kanskje blitt litt mer penger til overs?

  nico

  8. september 2010 at 10:12

  • Joda, men det hadde nok ikke løst de grunnleggende problemene 🙂

   Produktiv kapital hadde fremdeles gått rett til ødeleggende virksomhet. Det kan høres overveldende negativt ut å kalle helsevesen og eldreomsorg for «ødeleggende», men poenget er at systemet dette har blitt satt inn i ikke fremmer skapende virksomhet.

   Og det er tross alt den skapende virksomheten som betaler for alle varer og tjenester.

   Liberale meninger

   8. september 2010 at 10:21

 2. For noe forbanna tull. Hva med og slutte og sende så mye penger ut av landet og heller bruke det på eldreomsorg.. Jævla tragisk at folk i andre land er viktigere en våre mødre/fedre/besteforeldre osv!
  SKAM

  RoyalGard

  8. september 2010 at 10:20

  • Jeg er enig i at staten også burde slutte med å gi skattepengene våre til andre land. Staten burde egentlig ikke ta noe fra oss, så kunne vi selv ha betalt pensjoner, forsikringer og gitt penger til nødhjelp i utlandet hvis vi ønsket 🙂

   Liberale meninger

   8. september 2010 at 10:23

   • det har blitt ett nokså stort «problem», staten prioriterer å sende penger ut av landet, istedenfor å prioritere det dårlige norske veiene, og eldreomsorg/annen omsorg….

    nico

    8. september 2010 at 10:27

   • For meg er dette nok et eksempel på at staten burde reduseres til et minimum (se mine innlegg om liberalisme).

    Hva er best? At vi selv betaler for det vi er interesserte i (som utdanning, helse, samferdsel, beskyttelse), eller at noen byråkrater skal bestemme for oss? 🙂

    Liberale meninger

    8. september 2010 at 10:32

   • Enig. Dette er noe av det mest fornuftige jeg har lest på lenge. Vi kan styre våre egne liv, og det er som du sier ikke staten og disse såkalte ekspertene.

    veldig bra innlegg. 🙂

    tommy

    8. september 2010 at 10:33

 3. Er det noe våre politikere frykter mer enn alt annet, så er det at vi skal ha kontroll over vårt eget liv. Jo mere avhengige vi blir av staten, jo mere makt får de, og det er akkurat det de ønsker.

  samantha

  8. september 2010 at 16:10


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: