Liberale meninger

Liberalisme sett nedenfra og opp

Forby ditt og forby datt!

with 5 comments


I følge VG vil en EU-kommisjon forby tilsetning av sukker i fruktjuice. Artikkelen er rimelig mangelfull på informasjon, men med VG kan man nesten ikke regne med noe annet. Det er likevel ikke poenget i dette innlegget. Poenget er at dette er nok et eksempel på formyndertankegangen som råder organisasjoner som EU: voksne mennesker skal bli behandlet som barn.

Et slikt lovforslag gjør det i praksis forbudt for bedrifter å produsere det de vil, foreta fredelige handler som de vil, og det forbyr forbrukere å drikke hva de vil. Etter min mening er det opp til enhver person å foreta valg om hvordan han eller hun har lyst til å leve sitt liv, hvilket ikke er noen byråkrater som bor langt unna sin rolle. Tar man ansvar fra folk, da blir de følgelig mer ansvarsløse. Det er ikke lurt å leve et usunt liv, men hvis man får mer ansvar vil man også få beveggrunn til å gjøre noe mer fornuftig med livet sitt.

Dette forbudet er sosialisme i praksis: du har ikke rett til å bestemme over din egen kropp, for den tilhører staten! Alt du gjør eller foretar deg skal bli bestemt av andre, du som individ har ingenting å si!

Reklamer

Written by Vegard O.

23. september 2010 kl. 09:18

Publisert i Kommentarer, Utenriks

Tagged with , , ,

5 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kroppen din tilhører staten? Du står da helt fritt til å helle 150 gram sukker i juicen din selv. Bedrifter har aldri lov til å «produsere det de vil» uansett, dette er et tillegg, ikke en revolusjon. Tror du samfunnet hadde vært et bedre sted uten regulering av matproduksjon (ie. ingen restriksjoner på tilsetningsstoffer, nedleggelse av mattilsynet, etc.)?

  Kim

  23. september 2010 at 10:04

  • Takk for kommentar! 🙂

   Hvis man står fritt til å helle 150 gram sukker i juicen selv, hvorfor kan man da ikke stå fritt til å kjøpe juice hvor det allerede er 150 gram sukker i? Hvorfor skal staten bry seg med dette?

   Bedrifter burde få lov til å produsere det de vil, det burde vært underlagt prinsippet om individets selvbestemmelsesrett og eiendomsretten. Bedriften tvinger ingen til å kjøpe usunn juice.

   I et fritt samfunn der man har større ansvar for egen kropp og helse, vil folk finne raskt ut at det ikke er så lurt å føre en usunn livsstil, fordi det koster. I dagens velferdsstat finnes det ingen slike beveggrunner til å føre en sunn livsstil, da regningen blir dyttet over på andre.

   Jeg tror samfunnet ville vært et bedre sted uten reguleringer av fredelig aktivitet generelt. Man ville blitt mer kritisk bevisst, siden alle valg man foretar hviler på ens personlige ansvar. Så om bedrifter skulle fremstå som mer troverdige og gode for helsen, kunne de for eksempel blitt med i en frivillig tilsynsordning (à la Norske Veritas).

   Mulighetene er mange 🙂

   Liberale meninger

   23. september 2010 at 10:13

   • Kan du komme med eksempler på slike samfunn, som har en beviselig høyere levestandard enn det vi har i Norge og andre sosialdemokratier per idag?

    Kim

    23. september 2010 at 10:22

    • Jeg ser ingen grunn til å gjøre det. Prinsippet mitt er enkelt: så lenge et individ er fredelig, har ingen andre, ikke engang staten, rett til å blande seg inn i livet til vedkommende.

     Man kan heller se den andre veien: eksempler på mer ufrie samfunn, hvor et stadig større antall av lover og regler forhindrer fri utveksling av handel, arbeid, tanker og ideer. De fattigste og mest miserable samfunnene som finnes i dag er de mest størst grad av ufrihet/konsekvenser av sosialisme (Nord-Korea, Cuba osv).

     De vestlige sosialdemokratiene går også på en gradvis nedoverspiral, fordi det gjennomregulerte samfunnet hvor stadig flere går på trygd ikke er økonomisk bærekraftig i lengden.

     Og for å vende tilbake til spørsmålet ditt: det er ikke mulig å komme med slike eksempler, fordi sosialismen har gjennomsyret hele verden, og det eksisterer derfor ikke en liberalistisk stat noe sted. Det nærmeste man kommer er Singapore, men Singapore har kanskje en høy grad av økonomisk frihet, mens personlig frihet står det verre til med. 🙂

     Liberale meninger

     23. september 2010 at 10:32

  • Det er ikke snakk om å «helle 150 gram sukker i juicen». Naturlig fruktjuice, UTEN tilsatt sukker, inneholder allerede rundt 110 gram sukker per liter. Det er ikke som om fruktjuice er sukkerfritt i utgangspunktet. Sukkermengden som tilføres av produsenten er altså langt fra så stor som man kan få inntrykk av om man ikke tenker seg om to ganger.

   CiViX

   23. september 2010 at 10:18


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: